Terug naar de nieuws pagina

Jubilerende verenigingen geven driedaags feest in Lemmer

7 juni 2015

Van 19 tot 21 juni is het feest in Lemmer. Dat is ter ere van het 150-jarig jubileum van de Watersportvereniging de Zevenwolden en de nu 60-jarige Stichting Stamboek Ronde en Platbodems (SSRP). De gecombineerde viering resulteert in een driedaagse feestmarathon. Deze bevat een mix van activiteiten op de wal en het water, zowel in het centrum van Lemmer als de baai bij het strand. De maritieme happening start vrijdag19 juni. Vanaf de namiddag arriveren zo’n 80 historische boten in de centrumhavens van Lemmer. Zoveel traditionele Nederlandse schepen komen maar zelden bij elkaar. De festiviteiten duren tot zondagnamiddag, met als opmerkelijke hoogtepunten op zaterdag de vlootschouw door het centrum en het admiraalzeilen in de baai. Daarbij vervult HKH Prinses Beatrix een prominente rol.

Vrijdag 19 juni – ’s avonds spektakel

De eerste grote klapper is op vrijdagavond. In de Binnenhaven start rond 22.00 uur een spektakel met lichteffecten, zang en muziek van de Wiven en Shanty’s van WsV de Zevenwolden.

Zaterdag 20 juli – vlag uit voor HKH Prinses Beatrix

Op zaterdag kan iedereen in Lemmer volop meegenieten van het jubileumfeest. Vanaf 11.00 uur trekt de vlootschouw van ronde- en platbodemjachten door het centrum. HKH Prinses Beatrix neemt de vlootschouw af. Aansluitend varen de boten door de sluis naar de baai bij het strand. Daar begint om 13.00 uur het admiraalzeilen waarbij HKH Prinses Beatrix de “Admiraal” is. Rond 16.00 uur keren de boten via de monumentale sluis terug naar hun ligplaatsen in centrum Lemmer. Die hele zaterdag heerst er in het dorp een historische sfeer. Lemmer eert zijn ‘vissers-van-weleer’ met demonstraties van oude ambachten, nostalgische kraampjes en natuurlijk de vers gerookte Lemster bokking. ’s Avonds volgt nog de vertoning van historische films op de zeilen van de afgemeerde schepen langs de kades.

Zondag 21 juni – straatfestival

Zondagochtend is er voor de kinderen het Klompesilen in het centrum van Lemmer. Op zondagmiddag 21 juni bruist Lemmer opnieuw. Rond 13.00 uur is het tijd voor het straatfestival op verschillende locaties met muziek en acts. In de baai meten de schippers hun krachten tijdens het traditionele hardzeilen. Deze wedstrijden beginnen om 11.00 uur. Natuurlijk is ook de organisatie van deze wedstrijd in handen van WsV de Zevenwolden. Rond 15.00 uur keren de schepen nog eenmaal terug naar Lemmer voor de prijsuitreiking. Het straatfestival duurt tot circa 17.00 uur.

Meer info over activiteiten: http://www.zevenwolden.nl/