Terug naar de nieuws pagina

Bezienswaardigheden Lemmer op een rij

2 juni 2024

Lemmer is bovenal een gezellig dorp, waar het fijn wonen en verblijven is. Het biedt veel voor bewoners, bezoekers en toeristen. Daarbij telt Lemmer een aantal bezienswaardigheden en plekken die het bezoeken waard zijn. Hierbij een opsomming:

UNESCO-Woudagemaal Lemmer
Op stip met één in Lemmer staat natuurlijk het Stoomgemaal oftewel ir. D.F. Woudagemaal, iets ten noorden van de dorpskom. Dit is een bezienswaardigheid van wereldfaam. Dit UNESCO-monument dateert uit 1920 en is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld.
En als het ‘draait’, is dat niet voor de show. Indien het waterpeil in Friesland extreem hoog is, stookt het Wetterskip Fryslân de ketels op. De enorme wielen in de hal gaan draaien en de 1oo-jarige machinerie pompt in korte tijd héél véél water naar het IJsselmeer. Zo dragen oude technieken hun steentje bij aan het indammen van de gevolgen van de klimaatverandering, waardoor periodiek de regenval vrij hevig kan zijn. Tweemaal per jaar is er een test of alles het nog goed doet. Meestal kunnen bezoekers dan ook genieten van de kracht en macht van stoomaandrijving. Meer: http://woudagemaal.nl  In 2024 is het Woudagemaal ook gekozen door ANWB-leden als Leukste Uitje van Friesland. https://www.hartvanlemmer.nl/nieuws/woudagemaal-lemmer-is-leukste-uitje-van-friesland/ Kijk ook even op: https://www.facebook.com/hartvanlemmer/photos/pcb.1400462093445591/1400460946779039/?type=3&theater

Lemstersluis
De historische Lemstersluis is gebouwd tussen 1884 en 1887, inclusief de sluisdienstwoning en de twee huisjes, waarop ‘tegeltjeswijsheden’ staan als: “Kokmeeuwen aan land, Onweer voor de hand.”, maar ook het zakelijke: “Niet veel zeggen, maar houden en beleggen.” Tegenwoordig kiest pleziervaart graag voor dit rijksmonument om van het IJsselmeer naar de Friese Meren te gaan, of andersom. Die bedrijvigheid maakt deel uit van de charme van de Lemstersluis. Voor de vele schippers aan wal, valt er op de kades namelijk ook wat te beleven. Vanaf de sluis is verderop nog de Vuurtoren van Lemmer te zien. Het is een stellage van geel metaal. Deze ontpopt zich van onderaf als een interessante compositie van schuine en gebogen lijnen.

Fiskerhaven Lemmer
In hoek van de Binnenhaven bij de sluis in centrum Lemmer is de Fiskerhaven, de museumhaven van Lemmer. Daar hebben een aantal originele Lemsteraken hun vaste ligplaats. https://www.hartvanlemmer.nl/nieuws/historische-vissersboten-hebben-eigen-plek-in-binnenhaven-lemmer/  Met uitzondering van de LE50 uit 1901. Deze ligt bij het standbeeld de Visserman, aan de Kortestreek in het centrum. Klaar voor de zeiltochten op vrijdagmiddagen in het vaarseizoen. De meeste Lemsteraken zijn dofzwart. Zij hebben een grote kuip om de vis op te vangen en een klein vooronder. De aan de Fiskerhaven grenzende Emmakade en Leeg vormden rond 1900 het centrum van een levendige visverwerkende industrie. De architectuur vertoont er nog sporen van.

Rondje Dok & Dorpskuier Lemmer
Het Dok is de bijzondere haven middenin het centrum van Lemmer. Langs het water staan veel historische panden, w.o. koopmanshuizen. Zij getuigen van een verleden met bloeiende handel en zeevaart. Al in 1719 startte de bekende veerdienst op Amsterdam. Lemmer fungeerde daardoor eeuwenlang als tussenstop voor (handels)reizigers op weg naar Noord-Nederland. De beeldbepalende kerk Tsjerke oan it Dok‘ is in de zomer op zaterdagmiddag te bezichtigen. De Oudheidskamer iets verderop in het monumentale ‘oude gemeentehuis’ doet het verleden van Lemmer weer even herleven. In dit pand zit ook de VVV Lemmer. Daar hebben ze onder meer de Dorpskuier Lemmer. een route van vier kilometer. (Locatie & info: https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/locaties/534308556/vvv-lemmer)  Daarnaast staan in het centrum op strategische plekken diverse infoborden.
Kijk op: https://oudlemmer.nl/rondje-dok of download de Dorpskuier Lemmer via: https://www.waterlandvanfriesland.com/nl/product/————-dorpskuier-lemmer/ 

BEZOEKEN WAARD in Lemmer
Terrassen aan het Water Lemmer
De Lemster terrassen langs het water staan officieel niet te boek als bezienswaardigheden, maar ze zijn wel beeldbepalend voor de gezelligheid in Lemmer. Velen liggen langs de centrumhavens, maar ook buiten de dorpskom zijn er een aantal het vermelden waard. Waaronder het terras van de Beachclub Lemmer, met uitzicht op het IJsselmeer en die van de Eerste Aanleg, bij jachthaven Tacozijl. De attractie van dit terras is het schouwspel van vele passerende boten over de Zijlroede, de verbinding tussen Lemmer en de Grote Brekken, het zuidelijkste Friese meer.

Strand Lemmer
Lemmer  heeft een mooi, groot strand met een weids uitzicht over het IJsselmeer en de vaarweg van het westen naar Noord-Nederland. Het strand is heel populair bij lekker weer en grote evenementen zoals Ahoy, Skûtsjesilen en Glemmer. Achter de windschermen van de aangrenzende Beachclub is het ook aangenaam op koelere momenten. Zo kan hier de zon prachtig in de ‘zee’ zakken. Bijzonder is dan vaak de spiegeling van die rode kleurengloed in het water van de baai.

BIJZONDERE MUSEA in Lemmer
Duikmuseum Lemmer, Kadijk 15, 8531 XH Lemmer
Geschiedenis van het duiken. Collectie primitieve duikuitrustingen en ultramoderne. Op afspraak: (0514) 56 00 01  – mail:
[email protected]https://www.anwb.nl/landvananwb/duikmuseum-lemmer

Indian Motorcycle Museum , Kadijk 23, 8531 XH Lemmer
Ruim 40 Indian motorfietsen uit eerste helft vorige eeuw en talloze accessoires, ook indiaanse cultuur. Op afspraak: (0514) 56 32 44  – mail:
[email protected]https://www.anwb.nl/landvananwb/indian-motor-museum

ONTDEK ZUIDWEST FRIESLAND vanuit Lemmer
Lemmer is de toegangspoort naar Zuidwest Friesland. Deze regio staat vooral bekend om zijn Friese meren als uitgestrekt vaargebied. Maar er is meer. De totale regio heeft het predicaat Nationaal landschap. Het is een lappendeken van diverse natuurgebieden, zoals die langs de IJsselmeerkust of in het glooiende, bosrijke Gaasterland. Gezellige (haven)plaatsen, verrassende stadjes en steden vol historie completeren het geheel. Een charmante oversteek richting Gaasterland is het fietspontje over de Rijnsloot ten noorden van Lemmer. De weg ernaartoe biedt menigeen al een mooi voorproefje op een typisch Fries landschap, natuur met veel vogels, koeien en zeilen aan de horizon. Nog veel meer onderbelichte plekken in de Zuidwesthoek van Friesland wachten op ontdekking. Niet voor niets typeerde Lonely Planet, Friesland in 2018 als ‘een verborgen parel’.
http://www.hartvanlemmer.nl/friesland-drie-op-lijst-lonely-planet-best-in-europe/

Kijk voor meer info over de omgeving van Lemmer: https://www.waterlandvanfriesland.nl & Stedentrips in Zuidwest Friesland: https://www.opreismetco.nl/nederland/stedentrip-in-zuidwest-friesland/?fbclid=IwAR0WSUMR7QPS50wYd-NAsGxOJUHghvUdBwe9JHRyRaHbi8AYlZwMGEoyh-M  & Aanvullend: https://www.marenklif.nl/nationaal-landschap-lezingen-natuurexcursies-en-dorps-stadswandelingen

———————————————————————————-

WAT IS ER TE DOEN IN LEMMER
Evenementen en activiteiten in Lemmer:

http://www.hartvanlemmer.nl/agenda/

Weekagenda Lemmer, inclusief activiteiten in café’s en dergelijke.
Publicatie elke donderdag op het facebook van Hart van Lemmer: 
 https://www.facebook.com/hartvanlemmer/

Overnachten & eten in Lemmer
Restaurants staan gerangschikt per locatie op:
http://www.hartvanlemmer.nl/restaurants-in-lemmer-op-een-rij/

Overnachten in Lemmer oftewel er even op uit?
http://www.hartvanlemmer.nl/hotels-pensions-bbs-lemmer-op-n-rij/

Kijk voor actuele activiteiten ook die in cafés in Lemmer op:
https://www.facebook.com/hartvanlemmer/ Plaatsing weekagenda elke donderdag: ‘Wat te doen in Lemmer