Terug naar de agenda pagina

Woudagemaal draait tijdens voorjaarsvakantie 2020

18 februari, 2020   -  20 februari, 2020

‘IJs en weder dienende’ draait het UNESCO-Woudagemaal op dinsdag 18 februari t/m donderdag 20 februari. Dat is in de voorjaarsvakantie 2020, regio Noord. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 17.00 uur in dit opmerkelijke industrieel erfgoed van bijna 100 jaar oud.

Kracht en macht
Het is een interessante belevenis dit UNESCO-monument volop in werking te zien. De machinehal verdient door zijn architectuur met recht de titel ‘Kathedraal van Stoom’. Imponerend is met name de kracht en macht van de enorme, draaiende wielen in die grote hal. Dat is op de ‘draaidagen’ te ervaren. Overigens ontstaan de indrukwekkende stoomwolken, annex bulderende geluiden alleen tijdens het opstarten. Dat is dus op dinsdagmorgen vroeg. Meer info: https://www.woudagemaal.nl/nieuws & https://www.woudagemaal.nl

Grootste ter wereld
Het Woudagemaal is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het dateert uit oktober 1920. Bij een hoge waterstand zorgt het nog altijd voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het ir. D.F.Woudagemaal als monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Van tijd tot tijd is de inzet van het Woudagemaal nog echt nodig om het stijgende waterpeil op een redelijk niveau te houden. Wellicht kan deze oude technologie ons nog altijd bijstaan, als het water vaker voor overlast zorgt door de klimaatverandering. Kijk op: https://www.werelderfgoed.nl/werelderfgoed

Tweemaal per jaar 
Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Dit om de inzet van het stoomgemaal bij calamiteiten te kunnen garanderen.

Tickets van te voren bestellen
Kaartjes voor de draaidagen zijn ook van te voren te bestellen via: www.woudagemaal.nl/tickets

Shuttle vanaf grote parkeerterrein
Het Woudagemaal heeft een groot parkeerterrein langs de provinciale weg. Niet iedereen kan de afstand van het nieuwe parkeerterrein naar het Woudagemaal belopen. Daartoe is er nu een ecoshuttle, compleet met gids.