Terug naar de agenda pagina

Midsimmerfestival aan Tjeukemeer

22 juni, 2024

‘De Tsjûkemar, mear as wetter’ is een ‘Midsimmer Festival’ op 22 juni van zonsopgang tot zonsondergang langs de overs van het Tsjûkemar (Tjeukemeer), vlakbij Lemmer. Dat speelt zich af rond Echten, bij de haven, gemaal en Laurenskerk. Het begint ‘s morgens om 05.00 uur ten sluit af rond 22.00 uur. Bezoekers betalen slechts €5,- voor deze hele lange dag. Kinderen tot 12 jaar genieten gratis mee. Consumpties zijn uiteraard voor eigen rekening.

Het programma staat op: https://www.detsjukemar.nl/ Mochten er nog toevoegingen zijn, dan komt het hierop te staan. Bijzonderheden zijn ook te zien op: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063635467555 & Instagram: https://www.instagram.com/detsjukemar/

Het festival start de dag bij zonsopgang met een yoga-sessie aan het water. Deze vindt plaats in een grote zonnewijzer-koepel, speciaal voor dit festival ontworpen door architect en kunstenaar Maarten Volbeda. Ervaring met yoga is niet vereist. Iedereen kan meedoen.

Het Trio RemoliNo opent om 07.00 uur het festival met een sfeervol concert bij de opkomende zon op viool, cello en accordeon. Vanaf 08.00 uur is het Vroege Vogel Ontbijt.

Officiële opening
Om 10.00 uur is de officiële opening bij de vernieuwde haven in Echten door de burgemeester van de Fryske Marren. Een watertrommelorkest zal van zich laten horen. Iedereen kan hieraan meedoen.

Koffieconcert
Om 12.00 uur en 14.00 uur is er een klassiek concert in de Laurenskerk van het trio Van Doesburg, op viool, alt-viool en cello.

Dansvoorstellingen
Van 15.00, 16.00 en 18.00 uur zijn er dansvoorstellingen van de Jeugd-dansopleiding Fryslân langs de oever van het water. Ze maken speciaal een voorstelling voor dit Midsimmer Festival. Het publiek loopt mee langs de oever van het water. Daarnaast kunnen jongeren meedoen aan een dansworkshop.

Doorlopend kunstprogramma
De gehele dag door is er een doorlopend programma met exposities. De kleurrijke, ruimtelijke  kunstobjecten van Wies Noest zijn van heinde en verre te zien. Daarbij bouwen ‘oude ‘en ‘nieuwe’ kunstenaars aan een gezamenlijk groot kunstwerk. Anderen zijn live aan het werk met het thema water. Aangevuld met een expositie van beschilderde panelen. Bijzonder is de installatie van kunstenaar Michel Bouma (Michael ‘makes machines’). Hij maakt een object met een relatie naar de geschiedenis van de Tsjûkemar. Een geluids- en muziekwandeling wordt verzorgd door Ingeborg Entrop. Zo hangt zij microfoons in het water. Opdat de geluiden van onder water te horen zijn.

Kindervermaak en hapjes
Er komen kinderactiviteiten. Zo kunnen jongeren schilderen in de buitenlucht onder leiding van beeldend kunstenaar Carina Bruggenkamp. En natuurlijk zijn er volop lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Water
Het Skûtsje De Trije Doarpen ligt de gehele dag bij de haven van Echten en verzorgd een eigen programma. Het Wetterskip Fryslân komt met een educatieve programma, ondermeer zelf een stuwdam bouwen. De Brandweer van Echten is aanwezig en maakt een eigen programma. Dat zal spectaculair zijn! Even het water op? Dat kan ook door mee te varen met het Skûtsje, of met de snelle boot van de brandweer;

Muziek
Er komen meerdere muziekoptredens. Zo speelt om 15.00 uur de jongerenband Crimping Iron,Cresendo hun covers van bekende nummers. Het Ny Talint orkest van Cresendo Lemmer volgt om 16.00 uur. Het koor Sjongersnocht en de Band of Brothers uit de ‘Walk the Line-voorstelling van Nij Feriene zijn ook te beluisteren. Kortom er is veel muziek langs en op het water, met als afsluiting het ‘wegzingen’ van de zonsondergang met een koor o.l.v. Helga Buitendijk.

Disclaimer: Waarschijnlijk is het hier bovenstaande (nog) niet helemaal volledig. Check dus altijd: https://www.detsjukemar.nl/